חשיבותן של קטניות לתפריט התזונתי
מאז ומעולם, קטניות היוו מרכיב עיקרי בכל ארוחה. הקטניות קלות לגידול, נשמרות לאורך זמן, מתבשלות בקלות, וטעמן מעולה. נוסף למעלות הרבות של הקטניות כמקור מזון, הן אף מספקות מצע עשיר של ויטמינים וערכים תזונתיים חיוניים.
סוגי הקטניות השונים
משפחת קטניות כוללת מספר קבוצות עיקריות. הקבוצות המוכרות לנו יותר הן העדשים, קבוצת הפול, החומוס, האפונה והשעועית. במשפחת הקטניות ניתן למצוא גם את התורמוסים, הסויה, הבוטנים, המאש והאזוקי הנדירים יותר.
חשיבות הוספת קטניות לתפריט התזונתי
קטניות מספקות מגוון רחב של ערכים תזונתיים חיוניים, ומהוות ספק איכותי לחלבונים מן החי ברמה העשויה לעיתים להשתוות לחלבונים מן הצומח.
הקטניות דלות בשומן ברוב המקרים, ובעלות ערך קלורי מאוזן. חולי סוכרת או בעלי רגישות לגלוקוז יכולים ליהנות מקטניות ללא חשש, משום שהן דלות בגלוקוז ולא גורמות לירידת אינסולין חדה לאחר האכילה. הסיבים המסיסים המצויים בשפע בקטניות עוזרים לפירוק השומנים והכולסטרול בגוף ובכך תורמים להפחתת תופעות השמנה וסוכרת. הקטניות מכילות חומצות שומן, ויטמין 2B ו-1B וכן כמות נמוכה של נתרן ומלחים.
מנגד, הקטניות מכילות סוכרים שאינם מתפרקים בגופינו ועלולים לגרום להיווצרות גזים. על מנת להימנע ממצב של רגישות יתר לקטניות והופעה מוגזמת של גזים בעת תהליך עיכולן, ניתן להנביט את הקטניות לפני הבישול על ידי השריית מצע דק של קטניות עם מים למשך יום, עד להופעה של נבטים קטנים מהקטניה עצמה.
אכילה מרובה של קטניות תתרום להיווצרותם של אנזימים בגופינו המסוגלים לפרק את הרב– סוכרים המצויים בקטניות, מה שימנע באופן טבעי הופעתם של גזים באופן מוגזם.